Komentara: 11
Pregleda: 1805

Vakcinacija protiv HPV-a od 24. do 30. aprila u Dečjem dispanzeru

23.04.2024. u 10:47h
Izvor: Subotica.com
U Savetovalištu za školsku decu Dečjeg dispanzera, od sutra pa do poslednjeg dana aprila biće upriličeni Dani otvorenih vrata za vakcinu protiv humanog papiloma virusa. U tom periodu, svakog radnog dana od 7:30 do 13:00h, roditelji će moći bez zakazivanja da vakcinišu svoju decu, uzrasta od 9 do 19h godina, vakcinom "Gardasil9" koja štiti od devet najučestalijih tipova HPV-a.
Vakcinacija protiv HPV-a od 24. do 30. aprila u Dečjem dispanzeru

Lekari iz Doma zdravlja konstantno podvlače da je imunizacija najbolja prevencija i podsećaju da je humani papiloma virus označen kao glavni izazivač karcinoma grlića materice.

- Devetovalentna vakcina, koja se kod nas primenjuje od sredine 2022. godine, štiti od dva najčešća soja koja izazivaju genitalne bradavice, tzv. kondilome, kao i od najčešćih onkogenih, odnosno visokoonkogenih sojeva koji mogu izazvati kako karcinom grlića materice, tako i karcinome ženskih i muških polnih organa, ali i rak usne duplje, jezika, ždrela... - izjavila je  dr Ana Ibrajter, pedijatar u Dečjem dispanzeru povodom obeležavanja Međunarodnog dana borbe protiv HPV-A - Vakcina nije obavezna, ali je preporučena i pravo na besplatnu imunizaciju imaju svi mladi uzrasta od 9 do 19 godina. Kod dece do 15. godine se daje u dve doze, dok se stariji vakcinišu sa tri doze vakcine "Gardasil 9".

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 1 nedelju i 3 dana
Komentara: 11
Pregleda: 1805
Povezane teme

vakcinacija

humani papilom virus

hpv vakcina

dečji dispanzer

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.